~

       ● Tip, în conversaţie: Dacă colonizarea franceză a fost aşa de atroce cum o portretizaţi în cartea dvs., cum se face că atâţia africani nu vor decât să vină în Franţa?
       Explozie de proteste, bine dar Franţa ne-a spălat creierele făcându-ne să credem numai în valorile ei, să-i cunoaştem limba, unde altundeva aţi fi vrut să meargă africanii?
       Tipul, imperturbabil: Totuşi, nu s-au văzut anticomunişti care să vrea să se întoarcă în URSS, nici evrei care să-şi dorească să se întoarcă în al Treilea Reich.
       Linişte mormântală. Grea. Liniştea aceea când orice conversaţie încetează, fălcile se strâng, figurile se sufocă şi privirile sunt asasine, din cauza caracterului zdrobitor, de ghilotină, mai mult decât insuportabil al adevărului.

       ● Doar 3 milioane de români au fost în imperiu, dar nu l-au uitat niciodată. 450.000 au intrat în Primul război, crezând sincer că-l vor menţine.
       150.000 de români au murit atunci – morţi şi dispăruţi – pentru Austro-Ungaria, fără a-i socoti pe răniţi şi mutilaţi. O pierdere de 1 din 3. Ar fi putut dezerta către România – după 1916, au făcut-o abia câteva mii. Au luptat din convingere şi unii chiar înscriindu-se voluntari, regimente întregi, pentru o idee de lume şi civilizaţie.
       Soarele lor era Viena, era tipul de civilizaţie care le convenea, visau să ducă şi restul României acolo, într-o federaţie lărgită, în care românii să aibă un rol covârşitor. Aveau între 18 şi 42 de ani. Pentru a pierde totul.
       Pentru o idee de lume şi civilizaţie despre care n-avea să mai vorbească nimeni.

       ● Lucruri care ar trebui scoase în afara legii.
       – crocodili. Ecosistemul o să-şi revină sigur. E plastic şi proteic, când dispare o specie se înregistrează perturbări, după care sistemul se autoreglează. Putem renunţa liniştiţi la câteva, n-o să provocăm decât câteva infarcte de ecologişti, dar nimic altceva. Sunt pentru dispariţia crocodililor, total şi pentru totdeauna. Nu, nici în grădini zoologice, nici în bănci de ADN, nici în jucării de pluş şi logo-uri pe tricou: dispariţia de plano a speciei de pe faţa pământului, ca şi când nu ar fi existat vreodată.
       – ţânţari, muşte, gândaci, şobolani, şerpi, miriapode. Da, lucrurile vor putrezi mai greu, şi în lipsa unor bătăi de aripă nu se va mai declanşa un uragan în partea cealaltă a lumii. Totuşi, insist.
       – remake-uri după filme. Toate. Un sfert din Hollywood va muri. Îşi revine.
       – anunţuri antifumat. Serios: destul. Un mic anunţ într-un colţ discret al pachetului ajunge. În general să zărim numele lui ar fi o idee bună.
       – conferinţe motivaţionale, traineri inspiraţionali. Nu inspiraţi pe nimeni, în afara unor varietăţi inedite de sinucidere. Toţi, în afara legii.
       – vintage. Un ‘vechi’ căutat, vopseaua vintage, obiectele noi şi scumpe ‘învechite’ cu o patină artificială. Serios, a fost obositor acum 10 ani.
       – minimalism de interior. Da, ai în living numai o canapea şi-o lampă longilină, aplecată ca un ghiocel subtil până în mijlocul camerei. Minunat. Un zbor pe fereastră e şi mai minunat, e ideal.
       – ‘rock’. S-a terminat la jumătatea anilor ’80. Cu totul. Nu, pornitul unei formaţii în garaj nu e ceva ‘rebel’, e conformism şi mimetism tâmp, de adolescent burghez îngălat, sunteţi copia unei copii a unei clone vintage. Nici nu vă gândiţi la vestă de piele cu schelet, tatuaj maori şi la motocicleta aia. Clovnul de circ dând ture pe bicicleta lui minusculă şi suflând în trompetă vă depăşeşte în gravitate şi coolness. Sunteţi odrasle de elită privilegiată şi nu sfidaţi establishment-ul: voi sunteţi establishment-ul. Încetaţi să maimuţăriţi; creaţi ceva nou.
       – ‘rap’. Imaginaţi-vă nişte tipi din cartierele negre ale Americii contemplându-vă strâmbăturile şi strigătele ‘yo’ de prin Balcan. Atât: privindu-vă. Varietatea de stupoare de pe feţele lor. Imaginaţi-vă nişte baschetbalişti negri din NBA jucând Ciuleandra, şi încă nu sunteţi pe aproape.
       – durere – cu tot cu valoarea ei de semnal. În afara legii.
       – boli. Toate, în afara legii. Cum faci una, ţi se livrează medicamente gratis, medicii sunt bătuţi la tălpi şi se presară sare.
       – ‘La mulţi ani’ cântat în aziluri de bătrâni. În afara legii, cu agravantă pentru cinism.
       – bărbaţi vopsiţi. Hm, uneori merge. Nu vreau să-l văd pe Petre Roman cu păr alb, arată ciudat pe cei care au constitutiv feţe de tineri. Să zicem apoi, Gregory Peck. Cary Grant, maximum. Dacă nu eşti unul dintre ei – în afara legii.
       – femei nevopsite. Şi dacă eşti bătrână şi franţuzoaică şi ducesă şi porţi un şirag de perle albe la baza gâtului trăgând dintr-un portţigaret lung, e spre groaznic.
       – sporturi de ‘adrenalină’. Nu sunt sporturi. Ce faceţi voi era menţionat înainte în Manualul de boli mintale şi diagnoză psihiatrică.
       – ziua de lucru de 8 ore. E un drept obţinut la sfârşitul sec. XIX, ratificat la începutul lui XX. Niciun progres de atunci? Nici în ore reduse, nici în zile mai puţine? E ca şi cum ai sărbători şi azi faptul că ai sărit 20 de cm la groapa cu nisip când erai mic. Aveai totuşi 2 ani.
       – tatuaje. Dacă nu eşti marinar, un fost deţinut, un membru în trupe speciale, trezindu-te după 3 zile de petrecere pe o stradă din Germania, acoperit în propria-ţi vomă, înconjurat de poliţişti care te întreabă dacă-ţi aminteşti ce s-a întâmplat, nu. Dacă ai o căutătură rebelă după un ghişeu de funcţionar de bancă, nu.
       Oh boy, and don’t get me started.

Reclame

~ de soirs pe 5 noiembrie 2018.

3 răspunsuri to “~”

  1. Am […]!

  2. Da, ma gandeam ca urmatoarea liniuta pe lista ar fi comentariile primite de la cititori :-D

  3. poate ne spuneți și ce vi se pare reprezentativ și demn de păstrat. În afară de Houellebecq, desigur…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s