~

       ● Nu văd rolul unei prefeţe. Aproape niciodată n-am citit vreuna. Nu ştiu să existe ceva mai plicticos, cine crede că îi sunt citite e smintit. Sunt apendice bizare, totul se poate explica prin nişte note de subsol, sau mai bine deloc. Aş limita prefeţele, printr-un fel de directivă internă a editării, la o pagină şi jumătate, iar discursurile publice, indiferent despre ce, la o jumătate, cel mult trei sferturi de pagină. Dacă ai ceva de spus într-adevăr, o poţi spune acolo în această limită. Dacă ce ai de spus nu se poate rezuma, nu ai nimic de spus. Ce fericire pentru spectatorii de toate felurile, la câte o adunare publică, să vadă perindându-se 10 oameni la tribună cu diverse discursuri şi să nu se plictisească vreodată. E intervalul în care vezi cu ce sunt îmbrăcaţi şi dacă s-au îngrăşat sau au slăbit. În fond, fac act de prezenţă pentru asta.

       ● La noi, se numeşte filozof un tip cu facondă şi şarm, în stare să peroreze pe orice temă, şi care la sfârşit îţi spune într-o doară, ca A.P., că are ‘ascendent în scorpion’.
       Atâta noroc avem.
       Sau M.C., totuşi cel mai bun scriitor român de proză minoră (fără temă, miză sau adevăr intrinsec, dar incontestabil cea mai bună scrisă aici), care poate fi ideatic şi social pueril.
       Pur şi simplu nu e o ţară, un spaţiu pe care să-l iei în serios. Cu nimic. Niciodată America nu va ‘auzi de noi’, sau cine vrem să audă de noi. Poate vag Europa, şi secund şi rarisim. Nimeni.
       Nu poţi, e în altă lume. Cu totul în altă lume.

       ● X, repetându-mi trist că o femeie de peste 35 de ani devine invizibilă. Şi adaugă, după o pauză: ‘Inviolabilă’.

 

 

 

+

Reclame

~ de soirs pe 29 noiembrie 2018.

Un răspuns to “~”

  1. E drept, ”invizibilă”, ”inviolabilă”. Dar cum s-a stabilit deja de la punctul anterior că România e cu totul în altă lume….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s