~

       ● B.-H. Lévy, în jurul agitaţiei actuale: ‘În atenţia ipocriţilor care se prefac a nu înţelege, persist şi semnez: „a fi gazat” la Verdun, sau în Siria, la Ghouta (pentru a nu spune la Birkenau) nu are nimic de-a face cu lacrimogenele de astăzi’.
       Bietul BHL. Niciodată nu trebuie totuşi luat în serios limbajul presei, e complet secundar. Nu doar că va echivala termeni precum a ‘stropi cu gaz’ lacrimogen cu ‘a gaza’. Dar, cu ablaţiunea de gravitate – şi de umor – care îi e proprie, va crea generaţii de cititori care vor spune, mâine: A, evreii au fost gazaţi la Auschwitz? Ce păcat. Am păţit-o şi eu. Dar cred că au scăpat uşor, nu? Te dai puţin pe ochi cu apă şi…
       Media nu se poate dispensa de grotesc, e chiar substanţa ei.
       Limbajul presei trebuie exclus de plano. El nu există.

       ● Cel mai trist lucru, la o făptură: superficialitatea inconştientă, bolnavă. Să nu ştii cine eşti şi să perseverezi, să perseverezi…
       Groază umană.

       ● Paul Schrader, onest: ‘Avem acum un public care nu ia filmele în serios… Nu că noi, creatorii de filme, vă dezamăgim, ci voi, publicul, ne dezamăgiţi’.
       Mă întreb dacă se poate spune acelaşi lucru despre literatură; dacă e o cădere generală de public, un fel de declin universal pe care nu-l admitem din delicateţe. Şi pentru că e de bon ton să nu insulţi publicul, chiar idiot, niciodată, epoca ta, oricât de ineptă, niciodată. Oricum, nu pot fi doar scriitorii de vină că nu apar capodopere pe bandă ca-n sec. XX. Mai există şi un spirit al timpului.

 

 

 

Reclame

~ de soirs pe 4 decembrie 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s