~

       ● – Câţi democraţi cunoaşteţi în jurul vostru.
       Luat repede, n-aş fi ştiut să răspund. 2 sau 3, poate. Nu aud, peste tot, decât un refren: adepţi convinşi ai elitei, mici aristocratişti bovarici, oligarhi liberali etc., cam asta domină anturajul.
       Provincialismul zonelor de semi-istorie. Valahul vrea să fie intimidat. Când se uită la ‘domnul Iorga’ vorbind, să-l treacă apele. La ‘regi’, să cadă în genunchi radiind fascinaţie. Servitutea camuflată în admiraţie e simptomul unui vechi sistem de mandarinat balcanic. Când admiră, vor să fie pătrunşi, violaţi de obiectul admiraţiei. (‘Paradigmă feminină a auditoriului.’) Ce vor e aristocraţie. Una în care ar exista marginal libertate, alegeri şi celelalte amănunte, formal liberă, dar în care să fie aleşi ‘cei mai buni’ dintre noi. N-ai fi bănuit, cu 30 de ani în urmă.
       A fost cel mai interesant lucru al ultimilor ani să înţelegem că elita intello ne pregătise, în tot timpul dictaturii, 43 de ani, pentru un etos aristocratic, iar nu pentru democraţie. A fost sursa unor uriaşe neînţelegeri şi speranţe dejucate. Literary class şi commentary class împreună – clasa comentatoare, tipi care scriu articole, vin la tv etc.: când au deschis gura am îngheţat. Uluiţi să constatăm că erau suflete moarte.

       ● Vreau să întâlnesc un bătrân, unul singur, care să nu fie convins că ceva tot mai grav pluteşte, de la o vreme, în aer şi că umanitatea se apropie ineluctabil de un cataclism dacă nu e atentă la spusele lui. Şi – oricum – dacă e.

       ● Christopher Hitchens, care şi-a donat cadavrul ‘medicinei’.
       Dacă privarea celorlalţi de piatra ta de mormânt nu e răzbunarea supremă.

 

 

 

 

Reclame

~ de soirs pe 9 decembrie 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s