~

       ● Aceşti ‘Harari’ & Co., incredibil de plictisitori. Banalitatea şi vidul ascunse, ca întotdeauna, sub jargonul tehnicist up-to-date, sub falsele mirări şi enigme bombastice despre vastitatea noului şi viitor etc. Pedagogiile mistagogice, cărţile-rebus de self-help universal, ce etapă curioasă. E clar că umplu un gol, dar care? Cum de am intrat în era răspunsurilor de bâlci, unde există o problemă şi o soluţie, pe două coloane, iar neantul, moartea, tragedia, insolubilul sunt – marcă indelebilă a gândirilor slabe – etape de depăşit, ca la grădiniţă.
       Vechile ‘medicine ale sufletului’, prea bine; aceşti mandolinişti erau inevitabili. Însă trebuie să mai fie ceva. Într-un anume sens, de la o vreme roata s-a oprit.

       ● Presa a ajuns la beţia de cuvinte maioresciană. Nimeni nu o mai crede. Totul e torent de adjective. Totul e dezastru, colosal, imens, accentele sunt cele mai tari, contondente, grobian de limpezi. Şi la urmă – vezi că nu s-a întâmplat nimic.
       Nu o mai crede nimeni.
       Şi articolele serioase au ajuns aici. Nu le mai crede nimeni.
       Un adamism, îţi trebuie un Sfânt Bartolomeu al cuvintelor. Ar trebui să o luăm de la capăt clar, cu frazele simple, tip ‘Ana are mere’. Să exilăm orice adjectiv – cel surprins că foloseşte unul, sub sancţiune. Să articulăm numai silogistic, logic limpede cristal. Mai ales nicio metaforă, niciun adjectiv – pe decenii. Damful exprimării de ţaţă, indignarea, ţipătul – exilate la mii de mile.
       Întoarcerea calmului, a nepăsării serene.
       Sau nimeni nu va mai crede nimic, şi vom invoca închipuitul ‘fake news’ ca să ne explicăm îngălat asta.

       ● ‘Politicienii’ fac unanimitate la ura imbecililor. E totuşi frapant. În sfârşit imbecilii au pe cineva să urască în comun. E consensual; în tren, într-un taxi, pe plajă, te înţelegi spontan cu orice om de pe lumea asta pe tema urii pentru insul politic. Deşi democrat, deşi singurul ins public controlabil de pe faţa pământului.
       Întâi că e ceva dubios, un sunet fals aici, în atâta virtute. Şi apoi – cât de scump vom plăti. Se va ridica la magistratura publică numai pegra.

 

 

 

Reclame

~ de soirs pe 22 decembrie 2018.

2 răspunsuri to “~”

  1. ascult podcastul lui b.e. ellis la recomandarea ta si vad filmele atfel acum. ma uit la the sisters brothers si cred ca a intrat in top 10 filme de anu asta.

  2. asociam notiune de spaghetti western cu seria anime cowboy bebop, fara sa am notiunea deplina a expresiei, pana de curand cand din intamplare am revenit la o serie tv hemlock grove, episodul in care se vorbeste de spaghetti project, definitia lor mi s a parut atat de plastica ca am luat o de buna, as you throw something against the wall and see if it sticks, like a bowl of spaghetti, why would you do that?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s