~

       ● Oribil cum trădează mâinile un bătrân. Chip, trup pot fi oricât de tinere. Dar e destul să întindă mâna după o cutie de chibrituri… Pe chipul interlocutorului, subit: şoc, dezgust, zâmbet care ascunde inabil dezgustul…

       ● Reporter: Pot să vă întreb de-a dreptul cât câştigaţi?
       Jordan Peterson: Câştig 80.000 de dolari pe lună din Patreon. Cartea mea se vinde în vreo 20.000 de copii pe săptămână, am drepturi de autor care urcă până la aproximativ 1,50 dolari pe fiecare exemplar. Turneele [de conferinţe] cumulează între 35.000 şi 50.000 de dolari pe seară. Am o afacere care generează, nu ştiu, ceva în jur de 200.000 de dolari pe lună către mine personal. Mai sunt alte câteva surse de venit mai mici decât acestea.
       Cea mai modestă estimare (calculând la o conferinţă pe săptămână, deşi face 3-4 etc.) e în jur de 600.000 pe lună, 7.200.000 pe an.
       Ei bine, nu e un moştenitor Rothschild. Pentru care 7 milioane pe an merg la întreţinerea casei şi peluzei a un sfert dintre reşedinţe. Dar considerând un scriitor, un tip care, pe lumea asta, indiferent de ce anume ar scrie, pune nişte cuvinte pe hârtie, leagă nişte fraze cu şir, ucide nopţi, îşi drenează sănătatea şi disperă în iluzia de a-şi câştiga viaţa cu condeiul, hm, nu e tocmai rău.
       Din toată In cold blood, Capote a câştigat cam 4 milioane. Minus 160.000 pentru Black and White Ball de la Plaza Hotel, pentru a sărbători succesul cărţii, dar plus câteva sute de mii pentru drepturi de difuzare la Hollywood. Şi era considerat un scriitor de succes, autor fanion la Random House etc. A muncit 6 ani la cartea asta care l-a îmbătrânit 20, în urma căreia nu şi-a mai revenit niciodată, stilistic sau existenţial, a plecat în vrie totală.
       E o problemă cu noi, nu cu aceşti Peterson-i. E în mod limpede o problemă cu noi şi ar însemna să nu fim oneşti dacă n-am viza cauza.

       ● Totul fiind de o mediocritate asfixiantă, sfatul, de peste tot în jur, e totuşi să mergem mai departe.

 

 

Reclame

~ de soirs pe 28 decembrie 2018.

2 răspunsuri to “~”

  1. Acum am descoperit acest blog. Este […].

  2. Daca luam in calcul inflatia, Capote pare sa fi castigat in jur de 34 milioane dolari, nu e asa de rau. Recunosc ca-s surprins de sumele pe care reuseste sa le obtina JP din conferinte si din Patreon. De ce ai dona unui om care nu are nevoie? Cine plateste 50k pentru o ora din timpul lui JP? Dupa Justin Trudea, JP este probabil cea mai supralicitata nulitate furnizata de Canada, iar amandoi sunt impostori de talia lui Trump. Pana si gunoiul trimis pe ascuns in Filipine are mai mult sens.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s