~

       ● Instituţia necesară a Sinecurii ar trebui trecută în constituţie, ea nu e elitară – elitele n-au nevoie de ajutor – ci populară. Mi-am dat seama de asta când mi-am amintit că toţi cei mari cu care defilăm prin Vest au fost bursieri ‘Carol II’ sau au primit premiul Fundaţiilor. Pe atunci premiile îţi permiteau să stai undeva un an ca să scrii liniştit următoarea carte, sumele care detectează un talent au sens. Altfel ce rost ar avea un premiu, să-ţi iei ţigări?
       (Don’t try it, o cutie de Cohiba reale, old school – anii ’60-70 -, cu 20 de ţigări, e cam 14.000 de dolari.)

       ● Aceşti ecologişti care iau avioane poluante pentru a ne spune că nu e bine să poluezi, şi precizează apoi că kerosenul nu poluează la fel ca motorul diesel. Eşti ecologist şi ai o conferinţă în Australia, dovedeşte-o: ia o căruţă până la ocean (nu automobil electric, toate componentele lui au poluat imens să poată fi realizate), de acolo o corabie cu pânze şi ajungi în 3 luni.
       Dacă nu, serios…

       ● Pe de o parte adepţii Luminilor elitare, servitorii Raţiunii (citeşte: Necesităţii), prietenii lui Voltaire, moştenitori liberali ai unei viziuni aristocratice asupra democraţiei, în care despotul luminat, alături de o sumă de reprezentanţi şi de o birocraţie bizantină, veghează din superstiţie de castă asupra bunei folosinţe a libertăţii de către mase.
       Pe de altă parte succesorii Luminilor populare, revoluţionare, adoratori ai Libertăţii şi ai romantismul, adepţi ai consultării populare prin referendum pe toate temele importante, continuatori ai lui Rousseau care afirma că ‘poporul supus legilor trebuie să fie autorul lor’.
       Ambele viziuni, elitară şi populară, globalistă şi antiglobalistă, sunt legitime. Şi azi, cu Trump vs. Obama-ism – sau invers -, le vezi la lucru. Nu se va termina curând.
       Să deprindem indiferenţa. Calmul.
       O brunetă trece strada şi se opreşte în faţa unei vitrine cu bijuterii.

 

 

~ de soirs pe 12 ianuarie 2019.

Un răspuns to “~”

  1. Şi în deruta generală, Julien Hospitalierul se retrase rezervaţia cu îngeri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s