~

bhl-diewelt       ● Realmente, dictatura se instalează prin intermediul urnelor?
       Să trecem peste faptul că nu s-a întâmplat strict niciodată în istoria lumii şi că povestea cu Hitler câştigând majoritatea e un vechi, ad nauseam pomenit, fals al dreptei. Să presupunem prin absurd că e aşa: dictatura a venit măcar o singură dată, furtiv, adusă de popor prin vot – şi în rest, milenii de-a rândul, de elite. Deci că scorul, în partida tiraniei, e undeva pe la 999 la 1 pentru ele.
       Să renunţăm, atunci, la democraţie. De vreme ce e periculoasă şi failibilă. Regret, dar nu le poţi avea pe amândouă, o propoziţie e A şi cealaltă non-A. De ce nu te-ai declara, simplu, adept al oligarhiei sau al aristocraţiei în Occident, în primul editorial din Le Point, de vreme ce evident gândeşti asta în chip intim? În locul acestor tipi, nu m-aş teme de nimic. N-aş mai duce mâna, tremurând, la stiletul ascuns la spate. Toate armele ar fi la vedere.
       În loc de asta, avem aceleaşi critici aluzive ale sistemului un om-un vot: sunt invocaţi beţivi care votează, săraci cu dentiţie precară, bătrâne în stupoare, o subumanitate burlescă, alături de discursuri meliorative despre ‘educaţie’ şi ‘corupţie’ (cele două, tropii dreptei dintotdeauna). Loviturile sunt aluzive, temătoare, oblice.
       În locul elitiştilor, aş fi card-carrying elitist şi nu m-aş preface democrat o singură clipă. Avem numai de pierdut din neînţelegere.

       ● În realitate, nu se poate ‘discuta’ cu cineva de peste 35-40. S-a osificat. Orice dialog e aparent, politicos, erorile s-au sedimentat. Dacă ar muri acum sau la 80, e acelaşi lucru, cu o nuanţă mai albă a părului. Lipsit de orice sens, te dărâmă pe picioare.

       ● În proprietate, nu deţinerea ei ca atare e absurdă, cât moştenirea. Că acumulezi în timp ce altul stagnează, e suportabil. Dar că fiul tău va moşteni porcăria asta, fără niciun talent, şi-l va domina pe fiul lui, şi nepotul tău pe nepotul aceluia într-o continuitate absurdă de generaţii – nu e nici măcar amuzant, e ceva din altă lume, subterană.

 

 

Reclame

~ de soirs pe 18 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s