~

       ● Beauvoir, în vara lui ’40, în Maine-et-Loire, admira ore întregi, sub ferestrele ei, manevrele unui detaşament. Era o unitate Wehrmacht, a cuceritorului… (La force de l’âge.)
       Nu era însă fascinaţie pentru exerciţii sau parade militare, ci pentru învingător.
       Aceeaşi dorinţă a femeilor de a fi dominate, subjugate de un cuceritor. Venirea cazacilor, în 1814, pe Champs-Élysées. Femeile li se agăţau de braţ, ar fi pus-o cu ei atunci şi acolo (de altfel, n-au întârziat). Cu câţiva ani mai înainte, femeile italiene şi germane, la înaintarea armatelor lui Napoleon. Pentru a nu spune nimic despre aplombul femeilor noastre, la ocuparea Bucureştiului în 1916, care-l uluise pe Vlahuţă… Tandreţea pentru învingător e irepresibilă.
       O vorbă a mamei unui ofiţer israelian, Martin van Creveld, în Les femmes et la guerre: ‘Nu vor mai exista războaie atunci când femeile vor înceta să-i iubească pe învingători’.

       ● ‘Pe când înota gol în apa translucidă a unui pârâu splendid, [d’Ormesson] îi mărturisea unui prieten: „Să mori când ai o viaţă de rahat, e o uşurare; să mori atunci când ai avut o viaţă ca a mea, e o dublă pedeapsă”. (…) Ultima oară când l-am întâlnit (la Tour d’Argent), mi-a spus că ar fi bucuros dacă ar avea un cititor, unul singur, treizeci de ani după moartea lui’ (Frédéric Beigbeder, „Jean d’Ormesson a gâché mes vacances”, La frivolité est une affaire sérieuse, Éditions de l’Observatoire, Paris, 2018, pp. 323-324).

       ● Măreţia unui popor se măsoară în numărul evenimentelor universale pe care le provoacă. (Altminteri ţi-ai atribui singur note, e ridicol.)
       Ştim că al nostru tinde spre zero, dacă nu e în zero direct. Cred chiar că n-am provocat strict niciunul, de niciun tip (istoric, cultural), în toată istoria lumii. Altfel spus, dacă am dispărea nu s-ar stinge din lume nimic cu caracter universal, pierderea ei, a ‘lumii’, ar fi zero. În ipoteza dispariţiei noastre fizice, mâine, a unei catastrofe care ar decupa România pe toată graniţa ei şi pământul surpat ar înghiţi-o definitiv, n-ar suferi nimeni. Din lume nu va fi dispărut ceva unic sau esenţial pentru ea.
       Nu suntem naivi, ştim deci foarte bine ‘cum stăm’. Probă durerea asta care ne chinuie. Luciditatea popoarelor fără nicio importanţă e teribilă; fie că e paralizie sau stimulent, nu le foloseşte la nimic. Ne torturăm unii pe alţii îngrozitor, în speranţa că din asta ar putea ieşi, prin miracol, într-o bună zi ceva. Şi timpul trece. Secolele nu înregistrează nimic.
       Se va spune: cel puţin ştim.
       Poate. Poate…

 

 

Reclame

~ de soirs pe 22 ianuarie 2019.

2 răspunsuri to “~”

  1. Cred, că am putea, totuși, cu foarte mare indulgență, să trecem pe lista goală a evenimentelor provocate de Ro dadaismul. Deși e absolut dezarmant să știi că până și Tzara a avut nevoie de o schimbare de decor pentru a-și atinge potențialul. Groaznic cum știau toți. Toți știau că trebuie să plece dacă vor într-adevăr să conteze. Și asta au și făcut… :(

    • Nu, si scala nu are nicio legatura, eu vorbesc de liniile mari. Ce reprezinta in lume o tara, marca ei culturala si istorica. Sunt numai 7-8, poate 10 tari sau civilizatii care au marca culturala si istorica. Adica daca ar disparea de tot, ar pieri ceva de pe lume. Restul sunt fenomene mimetice.
      (Presupunand ca ar avea legatura, va rog sa observati ca avangarda e a diasporei evreiesti din Est, din Rusia si din Europa Centrala, si faptul ca ne-am anexat-o e comic. N-am fost noi acolo, in splendoarea aia, nici in poezie nici in arta, nici in fenomenele contigue, filozofie, psihanaliza etc. N-avem nicio legatura. Discutia asta inca nu s-a facut la noi, ce ne-a venit sa anexam ceva ce nu ne apartine nici in spirit, nici in fapta.)

      Dar scala e cu totul alta. Luciditatea e totusi preferabila. Sunt grade de luciditate, si conteaza pana la ce grad poti sa mergi. Nu mai sunt sigur ca e un pansament bun sau de ajuns. Nu stiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s