~

       ● Elitele au organizat migraţia masivă pentru a-şi importa o clasă de servi. E noul lor joc, după sfârşitul Războiului rece: în timpurile de linişte, permutarea populaţiilor pe hartă.
       Nou-veniţii sunt puri. Cel puţin 3 generaţii, îi ai – până învaţă să voteze, să se organizeze, să lupte, care sunt mizele etc., validează discursul dominant, sunt ai tăi. Trei generaţii istorice înseamnă 90 de ani. Măcar 50 ai linişte, averea, asigurată până la strănepoţi.
       În plus, te vezi primind medalia pentru umanitate ca o încununare la toate astea. Cine se opune e antiumanist, fascist, rasist etc. şi îşi va pierde sufletul în explicaţii. Calcul sublim. Nicicând falsitatea (mendacity, a. Tennessee Williams) n-a fost arborată mai sus pe catargul timpurilor. Ei şi. E o epocă real fascinantă.
       Nu ştiu cât succes vor avea, e adevărat, au încă dinainte un număr de impedimente obiective. E singurul joc de urmărit, la drept vorbind, în rest nu prea avem nimic pe scenă. No other game in town. Politic, de trei decenii ni se întâmplă nimic.

       ● Habar nu am dacă e bună sau nu decizia americană de a reduce din intervenţionism, retrăgându-şi armate dintr-o ţară sau alta.
       M-a frapat, însă, calitatea celor care au protestat. Numai intellos categoria BHL, tipi care nu au fost – fizic – niciodată în viaţa lor într-o încăierare. Din genul celor care, dacă li se dădea din eroare o palmă, dormeau două ore, cei mai slăbuţi, mai ataşanţi şi mai fricoşi de pe strada lor sau din curtea şcolii, cu o copilărie dezastruoasă, genul urâţel şi plăpând care conta să atragă fetele prin glume, suspine şi vulnerabilitate sufletească.
       Ei au fost în acele zile, în articole, pe platouri tv, câinii războiului.
       Mă gândesc la Nietzsche, fizic o ruină, exaltând supraomul; la Goebbels, bietul estropiat care visa numai lovituri de forţă…
       Viziunea despre lume a acestor chinuiţi se rezumă la abilitatea de a afla, în viaţă, agresorul bun, bully-ul moralmente superior care să-i apere de ceilalţi bullies, răi, din curtea şcolii. Gândirea lor n-a depăşit raporturile de forţă de pe imaginare table de şah gen Brzezinski. Există pe lume nişte state puternice, dar bune; ele trebuie să ne apere de nişte state puternice, rele însă. Să ne găsim uriaşul blând, cu carură suficientă, care să ne ofere protecţie ascunzându-ne în spatele lui. Nicio iotă mai mult. Întreaga lume, toată viziunea politică, geografică, socială, istorică se reduce în realitate la nicio iotă mai mult decât acest antagonism sumar de curtea şcolii.
       E bizar. În mod normal, piticii n-ar trebui să fie obsedaţi de jocul de baschet. Inteligenţa ar trebui să slujească pe lume la ceva. Nu sunt oameni răi sau fără calitate; dimpotrivă. Ceva i-a speriat însă pentru totdeauna şi întreaga lor Weltanschauung – camuflată în moralism, etică, Memorie, datorie, în genere e vorba de cuvinte mari – a împietrit acolo. Când este să lovească la rându-le, să aibă puterea, lovesc cu o cruzime inexplicabilă. Când sunt clerici – clerici de-a-ndoaselea, cu vorba lui Nizan -, pledau în volume şi editoriale viziunea radical binară, esenţialistă, războiul, dirijismul, intervenţionismul, militarismul pur, şi sunt categorici până la lacrimi. E curios să observi, pe marele câmp de luptă al umanismului, corpul de armată al slăbănogilor, contingentul ochelariştilor.
       Aceşti tipi blânzi totdeauna gata să le strige altora ‘Înainte’ şi să se pitească apoi după o colină, pentru a redacta un important articol moral. Din păcate e iubirea micului teckel pentru câinele de luptă, de care cel din urmă se jenează adesea.
       Aceşti copii plăpânzi cu gustul sângelui. Toate astea sunt suficient de curioase.

       ● Abuzăm cu brutalitatea noastră expeditivă persoane care vor poate să ne spună ‘Bună, sunt aici, exist’. Şi poate că sunt acasă într-un scaun cu rotile sau au o viaţă pe care ar schimba-o cu oricare alta.
       Nu ştiu de ce, nu văd nicăieri fericirea care ni se predică.

 

 

Reclame

~ de soirs pe 13 februarie 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s