~

       ● Mi se spune peste tot asta, că trebuie să disting între diaspora cu retur şi diaspora fără retur. Cei vechi ar fi acriţi şi depăşiţi, cu o grilă de lectură tip război rece, cu ei nu se mai poate face nimic. La cei cu retur, tineri încă, mai există speranţă. So freaking what. Ambele contingente lipsesc la număr.

       ● De câte ori ai un discurs unificator, consensual, conciliant, optimist, tămăduitor şi pacifist, pentru un sens comun şi împotriva diviziunilor, polarizării, disensiunlor şi scandalului, eşti axiomatic un privilegiat în societate.
       Cel călcat în picioare caută cu speranţă semnele polarizării.
       (Desigur, mai există marginalii. Prea rari într-o societate ca să conteze, absenţi din lupta celor două tabere, mai există apoi marginalii. Lor cu desăvârşire li se rupe. Sunt urâţi de către ambele, fiindcă nu le pasă cine câştigă, ba chiar cred că nu e rezonabil să existe, undeva în lume, ceva asemănător cu un câştig.)
       Dacă un film se termină consensual şi cu victoria sensului, e tributar ideologiei dominante şi nul. Dacă a fost pe trei sferturi bun dar virează numai puţin într-acolo, reţine-l până la acel moment, restul e nul. Dacă vreo operă e optimistă şi mai ales cu happy end, sau conţine vertijul simplificării, ideea că avem de ales între bine şi rău – e vidă, acolo nu e o creaţie şi în ea nu se spune absolut nimic. Dacă o lucrare literară e complicaţie de ceasornic şi visărie halucinatorie, e laxativ şi pseudoliteratură.
       O să ţi se pară că în felul ăsta le-ai ecartat pe mai toate. Nu, doar că sunt mai toate ecartabile. E surprinzător cât de puţini oameni au înţeles asta sau i-au prins sensul.
       Ceea ce nu e anxietate, teren nesigur, nu are cu adevărat niciun sens şi nicio greutate reală.

       ● În adolescenţă credeam că suntem în viaţă ca să învăţăm ceva. Exista un fel de sens, nu ştiu cum, şi noi trebuia să-l prindem. Acum ştiu că suntem aici să ne susţinem cazul. Puzderia de nevinovaţi etc. Să batem puţin câmpii, piruetă – şi ieşirea.

 

 

Reclame

~ de soirs pe 18 februarie 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s