~

       ● Pentru deţinerea în casă a unor florete vechi, de panoplie, îţi trebuie autorizaţie în ţara valahă. Sunt arme albe. Ele ar putea tăia. De pildă cu muchia. Care la florete nu e ascuţită. Sau dacă nu cu vârful. Care e prevăzut cu un buton rotund de metal. Sau cu ceva din acea… vergea de oţel cu mâner, cu care ai putea eventual mâna caii.
       Dar autorităţile te văd scoţând butonul din vârf, în secret, ascuţind muchiile şi practicând sângeroase dueluri şi lupte Mensur prin liziera pădurilor, învăluit în ceţuri.
       Ştiu că legea trebuie să-ţi prezume vinovăţia (doar tribunalele nevinovăţia) şi că restul sunt naivităţi, dacă înţelegi cum funcţionează un stat. Dar e ceva exagerat în Europa Centrală, şi cu deosebire la valahi, în privinţa regimului armelor. Libertatea, autonomia n-au trecut pe aici. N-am avut decât regimuri colectiviste sau cu filozofie organicist-colectivistă, şi în interbelic şi oricând. Individul e sclav preaplecat care trebuie să-şi înregistreze armele la Poliţie, maşinile de scris (înainte de ’89), matricola, instrumentarul cu care ar putea riposta sau care l-ar putea autonomiza ca existenţă distinctă. Sufletul. E gândit ca un ins care îşi cere voie să fie.

       ● Monarhia e naturală. La fel e uciderea celui mai slab, goana prădătorului după pradă etc.; sunt legea în lumea animală. ‘Republica’ – nu e naturală. Greu nu e să alegi un monarh, ci să faci ceva ne-natural în lume.
       În curtea şcolii, unul se impune imediat şi devine în mod natural lider: acela e Monarhul. Să iei în schimb decizii prin vot, ‘liderul’ să fie un biet funcţionar care execută cuminte ce-a hotărât majoritatea – e un proces artificial şi îndelung, elaborat, nenatural. Democraţia, republica sunt biologic absurde, nu sunt de întâlnit în nicio altă formă de comunitate naturală. Libertatea, autonomia – de negăsit oriunde în natură, imperiul determinării. Naturală e supunerea admirativă, cu ochii înlăcrimaţi de recunoştinţă. Liniile tribale ale filiaţiei, descendenţa, monarhia…
       Nu ce e ‘natural’ interesează vreodată în civilizaţie; dimpotrivă, acolo e abisul.

       ● Din mica biserică, mulţimea ieşea continuu, răspândindu-se pe alei.
       Toţi aceşti tipi care cred că Dumnezeu apare în smoching şi-i întâmpină.

 

 

Reclame

~ de soirs pe 12 mai 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s