~

       ● Cum putem distinge între critica reală a unei schimbări şi critica motivată de simpla rezistenţă la schimbare.
       Poţi să însemni ceva în două feluri: prin ce spui sau prin cum spui ce spui. Noutate (idee) sau stil. Cel care aprobă un text, cum anume ştiu că nu-l aprobă doar pentru că e o natură permeabilă la schimbare, acei tipi totdeauna ‘deschişi’, de o mediocritate fardată cu spiritul timpului. Cel care dezaprobă, cum anume ştiu că nu e refractar la nou.
       Se va spune că n-are importanţă dacă e o critică din conştiinţă sau din viscere. Am impresia că are, puţin. Pentru că sunt la un semafor şi nu ştiu dacă verdele e verde şi roşul e roşu cu adevărat, ca să translez câţiva metri. E indiferent, dacă ceea ce vrei e să dai înapoi, nu însă dacă ţii, într-un fel oarecare, să treci strada dincolo.
       (Critica în sine e ridicolă, ca demers: nulă. Aici e vorba însă de distincţie.)

       ● Când văd un vânzător punându-şi o mănuşă pe mână ca să-mi servească nu ştiu ce plăcintă aşezată încet într-o pungă, sunt fascinat. Pe vremuri, dacă vedeai un vânzător care-şi punea o mănuşă ca să te servească, îngheţai. Nimeni nu mai mânca din plăcinta aia, fiindcă trebuia să fie vorba fără îndoială de cineva foarte bolnav.

       ● Printre ultimele grădini publice în care fumatul mai e permis. După un parcurs tranziţional de câteva luni, de câţiva ani poate, îl vor interzice fără îndoială şi aici.
       Ura care urcă în noi pentru societatea liberalilor, pentru capital, e de un calm limpid, resemnat. Într-o zi vor plăti, asta e tot, aceste marionete. Dar acest gând se îndepărtează. Orice legătură cu societatea e tăiată, în termeni de solidaritate sau recunoaştere.

jardinl

 

 

 

~ de soirs pe 29 iunie 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s