~

        ● Sloto, întrebat dacă pentru Nietzsche figura lui Isus era secundară faţă de cea a apostolului Pavel: ‘Într-un anumit fel, da. Nu e absolut deloc clar că Isus ar fi avut un mesaj universalist [spre deosebire de Pavel]. Isus pare să fie un elitist. Vorbeşte cu cei care pot înţelege’. Supra: ‘Sfântul Pavel a fost persoana cea mai credincioasă din istorie, potrivit lui Nietzsche. Dacă s-ar putea anula efectele create de Sfântul Pavel, s-ar schimba cursul istoriei. Conform lui Nietzsche, Sfântul Pavel a adus geniu înăuntrul resentimentului. A ridicat resentimentul la un nivel de la care putea deveni evanghelie’.
       Resentimentar specific, vorbind doar pentru tribul său, a fost scos din localism de Pavel, ‘agentul electoral’ (Cioran) cel mai eficient al creştinismului, care imprimă mesajului dimensiunea universală şi populară. Îl scoate din anecdoticul pantomimei iudaice şi îl introduce în istorie.
       Nu e deloc sigur că Isus ar fi vrut să predice lumii întregi, trimiţând emisari prin imperiul roman şi dincolo, fondând ceea ce se cheamă o religie. Mesajul universal nu e o angajare deloc clară. Pavel e, mult mai flagrant, adevăratul fondator al credinţei.

        ● C. Palahniuk, bucuros că a inventat termeni ca ‘snowflakes’ (în Fight Club), că a lăsat astfel ceva pe lume…

        ● Românisme: totul e o ‘strategie’ (uneori vor să spună tactică, alteori stratagemă).
       Apoi, totul e: ‘joc’. Cutare instituţie sau ins ‘fac un joc’. Termen articulat cu o notă de conspirativ năuc. Putin face un joc, Trump de asemeni etc. Ceri detalii: încâlceală totală, abis; nu au un sinonim clar şi habar nu au ce voiseră să spună.
       Acum câţiva ani, făcuseră carieră ‘proiect’ şi ‘interesant’. (Aveai un proiect atunci când voiai să spui că nu aveai nimic.)

 

 

Reclame

~ de soirs pe 11 iulie 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s