~

       ● E comic discursul liberal-hiperbolic al diasporismului.
       Dacă te ‘întorci în ţară’, fă-o naibii pentru ţară nu pentru tine. Spune-ţi dinainte că te întorci, cu cea mai mare probabilitate, pentru a te rata, sau pentru a avea o existenţă oarecare, estompată, minusculă, în care puţine dintre dexterităţile tale eclatante vor fi valorificate. Vino în ţară din raţiuni abstracte, nu concrete, nu pentru că ţi s-ar fi promis sau ai merita ceva. Vino aşa cum se duceau oamenii la război: pentru că iubeau o idee abstractă de România (de mamă, de iubită, de oraş, de stradă natală). Vino chiar dacă ştii dinainte că vei pierde. Abia atunci vei câştiga. Abia apoi vor veni poate, dacă vor veni, beneficiile, şi ele vor fi cu atât mai frumoase cu cât nu le aşteptai şi te-ai resemnat existenţial cu pierderea. Asta – vorba dlui Radu Cosaşu – e ţară grea. Nu veni aşteptând sincer să ţi se pună masa, să fii preluat, cooptat, plasat în posturi înalte, în servicii, funcţionariat sau academic ca o nouă generaţie adamică Bălcescu, fiindcă ţi se întâmplă să foloseşti drept evantai, pe caniculă, un braţ de diplome sau un teanc de bancnote. Ţi se poate spune oare, în şoaptă. că nu impresionezi pe nimeni?… Nu te potrivi celor care ţi-au susurat în ureche, un deceniu, că în străinătate au plecat ‘cei mai buni’ dintre români (doar cei mai doritori instinctual, vital, să parvină) sau că ‘fuga creierelor’ înseamnă şi a celor mai bune (doar a celor mai sponsorizate, cu familii deţinând suficient ‘capital cultural’ pentru a-i proiecta într-acolo). Te asigurăm că, privindu-te din semiprofil, nu ţi-au crescut două mâini şi două picioare suplimentare, între timp. Au mai existat istoric emigraţii faimoase (cea irlandeză etc.), dar nu s-a întâmplat ca ele să se întoarcă spre ţara de baştină cu acreală pedagogică, pentru a-i trasa indicaţii metafizice. Diasporismul – înţeles ca superioritatea celor din afară în raport cu cei dinăuntru – nu există decât pentru diaspora. Şi, pentru Dumnezeu, nu mai veni să ‘schimbi ceva’, acest clişeu lingvistic ‘motivaţional’ de film american de zona a patra, care ameninţă să devină mental. A spune că ‘schimbi’ e cea mai bună cale să nu faci nimic. Vino să continui şi să îndrepţi. Însăilează, articulează, propune noutatea. Nu mai avea ‘proiecte’, propune-ţi direct realizări. Scapă de discursul de tapaj, surâde un pic, încetează, pe scurt, să ‘scoţi ochii’ cu ideea a două tipuri de cetăţeni, cei de mâna întâi, robotind afară, şi ceilalţi. E un ţăţism cel mult comic, vag uimitor, totdeauna ridicol. Estompează din cearcăne şi ia-te mai puţin în serios. Te vor scoate poate din categoria în care ai început să intri, de o vreme, de un deceniu şi mai bine, cea a plictisului.

       ● Sunt tipi în stare să vorbească despre 365 de subiecte, 365 de zile din an, şi nu spun nimic pe nicio dimensiune. Absolut zero. O artă rară. Nimic nou sau frapant, într-o frază. (E posibil să nu ştie?)

       ● Trebuie să distingi, carlschmittian vorbind, între inamici prioritari şi inamici secunzi. Ruşii de pildă sunt, pentru noi, în prima linie. Maghiarii şi ceilalţi, cu care fanfaronăm patriotic – sunt glume.
       Mereu ni se spune să nu uităm ierarhia inamiciţiei. Duşmani de fiinţă, apoi duşmani de circumstanţă etc., în fine – şi ceilalţi.

 

 

~ de soirs pe 17 iulie 2019.

2 răspunsuri to “~”

  1. Excelent !

  2. 100% de acord cu partea despre diaspora, sunt atât de ridicoli! Ca să citez un personaj din Downton Abbey, lipsa de compasiune este la fel de vulgară ca excesul de lacrimi. Inși care nu reprezintă nimic în societățile din care pleacă (altfel nu s-ar întoarce, fiți convins) consideră populația rămasă în țară retardată. Nu se uită o clipă-n oglindă să spună: ”ce noroc am avut!”. Dacă m-aș întoarce, m-aș prelinge prin umbra zidurilor și aș încerca să aduc ceva alinare unor copii săraci, unor bătrâni singuri, unor artiști adevărați în mizerie. Desigur c-aș eșua lamentabil, dar măcar știu că din vina mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s