~

       ● Cu argumentul reducerii la absurd pui în evidenţă un pic mai frapant adevărul.
       Armele sunt rele, un popor înarmat are excese inevitabile… Prea bine. Să presupunem că în timpul nazismului evreii ar fi avut arme. Fiecare evreu, una-două arme, pistol sau chiar puşcă de asalt. Când Gestapo-ul sau SS-ul bătea la uşă, în toiul nopţii, dacă erau puşi la pământ de fiecare dată, de după uşă, de la fereastră, unul-doi dintre ei, mai avea loc Shoah-ul? Dar comunismul, translând argumentul la ţările din Est, dacă în casele a 7-8 milioane de români ar fi fost arme? Să ne imaginăm China de azi cu cetăţeni dispunând de o armă de foc în fiecare casă. Să ne imaginăm Coreea de Nord.
       E chiar o probă de libertate un guvern care îţi lasă acces la arme. E într-adevăr libertate acest acces. E într-adevăr autodeterminare şi, strict, democraţie, putere a demos-ului, accesul la apărare pentru ipoteza că un guvern ar avea ideea să devină tiranic. Proba că acel popor există.

       ● Mai întâi ne depăşesc cu zgomot două motociclete japoneze de viteză, genul acela nespus de aerodinamic vizibil la curse. În câteva secunde, alte patru, toate deodată, se aud ca patru fermoare trase rapid, şi e iar linişte. Pe kilometraj e vizibil 90 la oră, dar au trecut pe lângă noi de parcă am fi stat pe loc.
       La cabană, sus, cei şase sunt deja la masă, destinşi. Căştile scoase, puse pe scaune, gecile de piele descheiate, absorbiţi leneş în ecranul telefoanelor.
       Păr alb, burţi, chelie.

       ● Această ciudată epocă în care toată lumea încearcă să treacă drept fericit.

 

 

~ de soirs pe 6 august 2019.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s