~

       ● Un tip, indian, 27 de ani, îşi dă în judecată părinţii pentru că l-au adus în viaţă. ‘N-a fost decizia noastră să venim pe lume. (…) Existenţa umană e total lipsită de sens.’ Nu are nimic cu genitorii, cu care se înţelege bine, vrea doar ca prin proces, unde cere o sumă simbolică, să stabilească un precedent juridic.
       Imposibil de câştigat etc. Dar: timpuri semnificative. Pe vechiul soclu livresc antinatalist, Theognis din Megara, Diogene, Sofocle, Ecclesiast, gnostici, Schopenhauer, Cioran etc. -, numai faptul că problema se pune trădează o deplasare imperceptibilă în etos.

       ● 8 nov., moartea Lucettei Destouches (107 ani)…

       ● Sentiment prost în legătură cu ‘audienţa universală’. Vom câştiga pesemne, curând, un Nobel, apoi încă unul sau două, şi asta nu va avea niciun sens, căruţa nu se va urni. Vârfurile nu sunt tractante pentru restul unei literaturi, cum presupune superstiţia curentă. (Şi pentru restul a nimic, de altfel: nu culmile, nu ‘premianţii’ contează – cum crede insul care îşi imaginează că se poate legitima cu ‘Brâncuşi’ -, nici straturile inferioare, ci calitatea corpului majoritar al unei populaţii, înălţimea mediei omogene. Ca şi când dacă într-un lan de grâu pitic se ridică trei-patru fire mari deasupra celorlalte, asta spune ceva despre grâu. E plin de genii în toate naţiunile inexistente – fiecare are câteva, de regulă poeţi.)
       Ca să ai o literatură distinctă, e frapant să existe în ea ceva asemănător cu o estetică. Avem sincronism, mimetism occidental, acesta ne-a ieşit foarte bine, pe absolut toate planurile, popor care să maimuţărească mai bine civilizaţia şi istoria nu există – plus vechiul etnicism troglodit inutilizabil. Nu văd însă linia aceea estetică pură, discursul aerisit care să coaguleze un original, o rotunjime, o propunere de lume.
       Vom aduna iluzii în secund? Asta am făcut pînă acum. Nu văd ceva semănînd cu o urmă de destin.

 

 

~ de soirs pe 17 noiembrie 2019.

Un răspuns to “~”

  1. http:// […] – despre o ne-nastere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s