~

       ● E. – convins că Trump va câştiga fluierând. Chiar şi după recenta palmă din Afganistan, deghizarea unei înfrângeri într-un acord jenant (după 2000 de morţi, nişte promisiuni formale de pension).
       Dar – continuă el – e o imensă victorie pentru T.: îi aduce pe boys acasă. A fost ales pe o linie de acest tip. I-a adus din Irak (Obama a încercat şi el, luxat de Statul Major), i-a adus din Siria, îi aduce din Afganistan, totul merge pe direcţia promisă. Nimeni din America nu mai înţelege ce caută în Afganistan, absolut nimeni, nici măcar ideologii postsovietologi de NY Times pagina 3, acum marea artă şi singura e cum să-i aduci pe boys acasă. T. câştigă şi, în ritmul ăsta, va ţine alegeri singur…

       ● Nu confund dreapta dură (con sau neocon) cu extrema dreaptă. Primii iubesc libertatea şi sunt universalişti. Se poate discuta cu un conservator fără să simţi că ai ieşit din umanitate – Zizek se simte cel mai bine pălăvrăgind cu Sloterdijk, şi râd mereu.
       Insistenţa – subalternă. Fără nici cea mai mică urmă de sens. Ce contează: literatura. Ce contează: arta. Ce contează: foarte puţin, oblic, lumea.

       ● Ce e frapant e că suntem într-o epocă marcată de ştiinţă şi de discursul scientist, în care ni se spune în permanenţă că ştiinţa nu e doar opusul ignoranţei, ci şi speranţa noastră pentru viitor, ca umanitate, în integralitatea ei – şi dintr-odată apare un mic virus din Asia şi ştiinţa are mâinile legate. Şi poate propune un vaccin într-un an-un an şi jumătate, deci umanul afectat e invitat să moară liniştit de câteva ori până atunci. Şi tot ce are ca luptă e dansul carantinei, ca la ciuma din epoca feudală când ţi se băteau în cuie ferestrele şi uşa. Asta când tocmai discutam de biogenetică şi longevitate şi consens ştiinţific ecologist şi transumanism şi cyberorganisme şi singularitatea inteligenţei artificiale şi colonizarea unor planete beta. Vine un mic virus din Asia.
       Toată logica noastră e tehnică şi scientistă. Noi nu mai suntem în metafizică şi în religie şi în gândirea magică şi în determinisme supranaturale, am lăsat aceste lucruri în urmă. Tehnicul şi ştiinţificul ne-au dat răspunsul la tot în sec. XX şi XXI. Şi acum suntem puşi în pericol de un mic virus care vine din Asia şi vedem, privindu-i în ochi, că medicii nu ştiu nimic. Brusc, îţi dai seama că acest lucru e, inconştient, insuportabil. A nu şti e insuportabil, fiindcă e maladia unei epoci trecute.
       Vor fi depăşite cele trei luni de impact şi se va diminua totul, vom râde. În câteva luni sau săptămâni nu vom mai vorbi despre asta. Dar senzaţia de nesiguranţă, conştiinţa că am fost lăsaţi la un moment dat din braţe, părăsiţi de sfera la care ţineam mai mult şi de la care aşteptam răspunsuri – pariez că asta nu vom uita curând. Îndoiala, senzaţia de abandon, de singurătate. O mamă ne-a dus întins de mână şi ne-a lăsat la orfelinat. După trei luni s-a întors să ne ia înapoi, dar nu mai e acelaşi lucru.

 

 

~ de soirs pe 9 martie 2020.

3 răspunsuri to “~”

  1. Știința livrează, chiar dacă după un an, un vaccin. Speranța, ba nu, siguranța există. Pe când metafizica și religia bat câmpii cu grație. Era și timpul ca omenirea să iasă din zona asta dubioasă a preotului care îți trage mâna peste ochi cu minciuna vieții veșnice. Prefer onestitatea științei, cu ezitările, încercările, dar și victoriile ei. O seamă de molime nu mai sperie azi ca acum nu mai mult de 50 de ani, iar știința este cea căreia trebuie să îi mulțumim. Frumusețea niciunei metafizicii nu mă poate consola în fața sicriului propriului copil.

    • Evident. So what. Ceea ce stii si ceea ce simti sunt in conflict.
      Cum vom uita vizita la orfelinat.

  2. Chiar ca după 3 luni nu mai e la fel. 🙄Ne place sa spunem ca am evoluat. Oare ? Doar ca butonăm niște smartphoane și ne găsim “ răspunsuri “ pe google . Dar nu suntem capabili sa ne simțim , sa ne trăim , ne e frica de moarte dar nu știm cum și pentru ce trăim .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s