~

       ● Fiecare ins are în imaginaţie un ‘coronavirus’ personal şi câteva lucruri pe care le-ar dori ucise de acesta. Câţiva inamici, câteva situaţii. Aşa cum în vremea războiului fiecare avea hărţi, deznodăminte predilecte şi o lume preferată post-război.
       Nu văd, cu adevărat, cum te poate schimba o catastrofă pe dinăuntru. Înaintând, rămânem aceiaşi şi tot mai aceiaşi. Nu cred că s-a mişcat ceva într-un ins, ca evoluţie personală, provocând reveniri, drumuri ale Damascului, revelaţii dramatice, modestie adâncă şi ultimă. E naiv dacă aşteptăm de la o catastrofă să fie un pic pedagog moral. Tragedia nu va fi instructorul lumii, cum credeau grecii, şi nu sunt şanse să devină curând agentul progresului interior. (După o urgie, masele împing uneori spre regimuri de mână forte, din spirit de continuitate. Simt că a rămas ceva neterminat, vor să existe cineva care clinteşte în noi ceea ce n-au reuşit să schimbe natura sau istoria…)

       ● Frază a lui Pompidou, în faţa cuiva care îi exalta Europa regiunilor, descentralizarea etc.: ‘Perioada asta a existat deja, se numeşte Evul mediu, se numeşte feudalism’. (O observaţie mai nimerită încă: popoarele fericite nu au istorie.)

       ● Începem să bănuim că această molimă nu va fi Urgia anunţată sau aşteptată. Nu vor fi 1 miliard de morţi, nici cele 50 de milioane ale gripei spaniole, nici un milion sau mai puţin. Vom fi trăit o figuraţie a Morţii, o piruetă: de parcă şi-ar fi făcut un autoportret dar nu seamănă. Singurul efect inedit e că a oprit cinematografic în loc lumea, străzile; un inedit al peisajului, o contrarietate estetică.
       Ideea că am putea avea în faţă o Apocalipsă de mâna a doua…
       Ideea începe să tulbure.

 

 

~ de soirs pe 3 aprilie 2020.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s