~

        X, despre cum citea generaţia părinţilor lui. În conversaţia curentă, vorbeai mereu despre un roman sau altul, iar în jurnalele intime achiziţionarea unei cărţi noi de la o librărie apare menţionată o dată la câteva pagini. La fel pentru generaţia sa. Continuă: ‘Cărţile erau telefoanele noastre mobile’…
       Un francez, zilele trecute: are, scriind, un sentiment de impostură de neînvins. Parcă ar fi pe lângă lume, paraşutat de undeva. Lumea ar lua-o într-o direcţie şi el în alta.
       Romanul, de la Cervantes, prezenta lumea altfel. Acum avem ideologia. Ideologia nu e numai un sistem de explicare a lumii, e o aşezare a ei în două tabere, alb-negru: stăpân-sclav, dominatori-dominaţi, trecut-viitor etc. Romanul e un sistem de complexificare a lumii, el spune: nu vă vindeţi iluzii. Sunteţi şi asta, şi cealaltă, şi victime şi călăi şi indiferenţi, încercaţi să fiţi lucizi, nu abandonaţi adevărul, coborâţi în voi înşivă, resimţiţi ruşine privindu-vă, râdeţi de voi, de simplism, de pretenţii, puneţi la îndoială lumea, nu uitaţi limitele existenţei şi tragicul, şi absurdul, şi şapa de plumb finală care constituie adevărul a tot.
       Dispare, poate, o anumită concepţie literară asupra lumii.
 
 
 
 

~ de soirs pe 16 septembrie 2021.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s