~

        Oamenii au în optimism o înrădăcinare biologică foarte adâncă, care-i face incapabili să aprecieze calitatea vieţii. De la nabab la cerşetorul de la colţul străzii. O înclinaţie înnăscută spre optimism îi face să creadă că lucrurile în general vor deveni mai bune, îşi amintesc binele mai mult decât răul, sunt siguri că viitorul va fi mai bun decât de obicei este, fac judecăţi despre calitatea vieţii comparându-se cu alţi semeni şi îşi supraestimează situaţia. Ca într-o ‘schemă Ponzi’, aceşti oameni nu pot fi convinşi, câtă vreme li se pare că sunt în câştig. Judecata spontană a unui ins asupra calităţii propriei sale vieţi nu poate fi una sigură sau demnă de încredere, din pricina acestei părtiniri naturale, a acestui bias optimist. La asta se adaugă vulgata, sapienţialul public şi ‘psihologia’, care îi conving că optimismul e normalul iar adevărul e descurajare şi depresie (care-i împiedică să funcţioneze în societate), şi celelalte discipline normative care exilează adevărul existenţial cât mai departe, impunând minciuna frumoasă şi ignoranţa fericită ca normalitate funcţională.
       Aici soseşte, timid, literatura… În vârful picioarelor, cu masca pe figură ca un terorist, se apropie furtiv, îşi pune bomba şi o ia la fugă. Niciodată societatea nu va iubi literatura, artele, gândirea şi nu va şti ce să facă cu marginalitatea lor. Va prefera ‘ştiinţele umane’, care oferă o falsă subversiune de corectiv, perpetuând iluzia necesară. Scriitorul e celebrat, ca figură, pentru că spune ceea ce noi nu spunem, apoi marginalizat pentru că spune acel nespus care nu se spune. Atitudinea faţă de el e mereu ambivalentă. Nu cred că un scriitor poate fi ‘iubit’ cu adevărat, celebrat, laureat, şi de altfel recenta injoncţiune şi suprapunere istorică, în ultimele două secole, cu domeniul starletei e pe ducă. E ceva normal un scriitor bogat, dacă e citit, dar nu un scriitor premiat în exces. Dacă primeşte un premiu, merge să-l încaseze, mulţumeşte şi o ia la fugă, dispărând din nou câteva luni sau ani. Nu poate sta la o televiziune, să fie întrebat de zborul în cosmos şi soarta economiei. Va răspunde desigur, pentru că e politicos, dar ştiind bine că n-are ce căuta acolo. Un scriitor cu un şir de premii mai lung decât e cazul e suspect şi pentru el însuşi. Acel ‘şleau’ ciudat pe care intri în societatea de azi şi, cu câteva premii, începi să aluneci şi să pătrunzi pe liste, luându-le şi pe celelalte, bifând cu zecile, înlănţuind lansări, excursii sau conferinţe. El nu poate să nu se întrebe pentru ce naiba îl premiază societatea. Ce a făcut, altfel spus, într-atât de îngrozitor greşit, când lotul lui e singurătatea, jocul eschivei, penumbra, adevărul, tragedia intrinsecă, deplină.
 
 
 
 

~ de soirs pe 21 octombrie 2021.

Un răspuns to “~”

  1. Un scriitor poate fi iubit ca o persoana apropiata sau prieten drag, atunci cand se nimereste sa isi vindece cititorul de orbirea dureroasa a neintelegerii. Cand dezleaga misterul – traiesti sau simti ceva, si nu stii ce sau de ce si nu stii ce sa te faci cu asta. Pentru ca nimeni nu te-a pregatit, nu avea cum… Pentru ca nu poti depasi singur ceva fata de care esti orb, si nu intelegi. Atunci un scriitor poate sa apara in viata ta, prin scrierile sale, ca un purtator de felinar – si vezi, si intelegi si stii, cu inima si cu mintea. Un text te poate trece peste un prag in fata caruia ai cazut, te-ai lovit si stai si plangi, pentru ca vezi doar intuneric in fata ta. Astfel de intalniri, prin text, nu se uita. Nu importa in ele timpul, sau ca scriitorul e viu ori dus. Astfel de intalniri sunt maini care se strang una pe alta, si suflete si minti care fac lumina unde era intuneric. De aceea scriitorii pot fi iubiti, insa nu toti care se numesc astfel sunt, de fapt, Scriitori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s