~

       Mă gândeam acum că noi, generaţiile care au prins cât de puţin comunismul, n-avem ce face şi ar trebui să dispărem cât mai repede. Ştiu că e o teorie cam falsă să spui că există o tară de generaţie, dar de data asta chiar mi s-a părut că stă în picioare. Nu cred că ăia care au prins nazismul în Germania au mai fost cât de cât normali. Suntem taraţi grav de istorie sau de nu ştiu ce anume, şi lucrurile nu merg. Suntem ultimii tipi cu un discurs din ăla ‘moral’ în sensul cel mai groaznic. Noi nu avem firesc. Totul e interpretat în cheie ciudată şi răsucit, fraze, evenimente, avem în discurs etaje, straturi, niveluri de aluzie, totul groaznic de plicticos.
       Generaţiile care vin au firesc. Ştiu că sunt mimetice şi total americanizate în sens prost, blabla, dar au firesc. Dezinvoltură. Nouă nu ne iese uşor firescul, ba chiar nu ne iese deloc.
       Dar pe lângă moralină:
       Injuria. Avem injuria uşoară, calomnia nevrotică, tară evidentă de abuzaţi istoric, de umiliţi afolaţi.
       Arborescenţă în fraze. Insistenţa în discurs, tăierea firului în patru. La cei care scriu prost, uzul de adjective. Ba chiar mai multe unul după altul, în listă, simptom al unei gândiri goale, în care aluneci spre pamflet fiindcă lipseşte noutatea sau stilul. Apodicticul, decretele.
       Uşurinţa în ataşamente şi respingeri, şi rapide respingeri ale fostelor ataşamente – totul aşezat în echipe, buni şi răi, ai noştri-ai lor. Simplitatea dezarmantă de judecată, ca a unor copii. Glume de spital, gândire de spitalizaţi. Toate astea au rămas după 32 de ani, nu s-a cizelat nimic. Am fost în infern şi se vede.
       Cei din emigraţie la fel. Chiar şi azi recunoşti dintr-o mie un imigrant din Est, după atâtea decenii: se fotografiază cu mâncare. Cu feluri de mâncare în faţă, la restaurant sau cafenea. Venit dintr-o istorie de privaţiuni, în care mâncarea era simptom de abundenţă. Şi mai ales privirea aia de câine bătut, zâmbetul nesigur. Toate se văd din Lună.

       Cineva: ‘Încă îi mai confund pe Truman Capote şi Al Capone’.
 
 
 
 

~ de soirs pe 23 octombrie 2021.

3 răspunsuri to “~”

  1. Corect.Pozele cu mâncare provoacă milă,parcă.

  2. […], vă rog mult, să nu muriți înaintea-mi!

  3. un fel de comunismu-i de vină pt capitalism.. mvaai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s