chestii de scos în afara legii

        Lucruri care ar trebui scoase în afara legii.
       – crocodili. Ecosistemul o să-şi revină sigur. E plastic şi proteic, când dispare o specie se înregistrează perturbări, după care sistemul se autoreglează. Putem renunţa liniştiţi la câteva, n-o să provocăm decât câteva infarcte de ecologişti, dar nimic altceva. Sunt pentru dispariţia crocodililor, total şi pentru totdeauna. Nu, nici în bănci de ADN, nici în jucării de pluş şi logo-uri pe tricou: dispariţia de plano a speciei de pe faţa pământului, ca şi când nu ar fi existat vreodată, minus 3-4 la Zoo, pentru conformitate şi selfie.
       – ţânţari, muşte, gândaci, şobolani, şerpi, miriapode. Da, lucrurile vor putrezi mai greu, şi în lipsa unor bătăi de aripă nu se va mai declanşa un uragan în partea cealaltă a lumii. Totuşi, insist.
       – remake-uri după filme. Toate. Un sfert din Hollywood va muri. Îşi revine.
       – anunţuri antifumat. Serios: destul. Un mic anunţ într-un colţ discret al pachetului ajunge. În general să zărim numele mărcii ar fi o idee bună.
       – conferinţe motivaţionale, instructorii (trainerii…) inspiraţionali. Nu inspiraţi pe nimeni, în afara unor varietăţi inedite de sinucidere. Toţi, out, în afara legii.
       – vintage. Un ‘vechi’ căutat, vopseaua vintage, obiectele noi şi scumpe ‘învechite’ cu o patină artificială. Serios, a fost obositor acum 10 ani.
       – minimalism de interior. Da, ai în living numai o canapea şi-o lampă longilină, aplecată ca un ghiocel subtil până în mijlocul camerei. Minunat. Un zbor pe fereastră e şi mai minunat, e ideal.
       – ‘rock’. S-a terminat la jumătatea anilor ’80 ai secolului trecut. Cu totul. Nu, pornitul unei formaţii în garaj nu e ceva ‘rebel’, e conformism şi mimetism tâmp de adolescent burghez, cu părinţi plini de bani, îngălat, sunteţi copia unei copii a unei clone vintage. Nici nu vă gândiţi la vestă de piele cu schelet, tatuaj maori şi la motocicleta aia. Clovnul de circ dând ture pe bicicleta lui minusculă şi suflând în trompetă vă depăşeşte în gravitate şi coolness. Sunteţi odrasle de elită privilegiată şi nu sfidaţi establishment-ul: voi sunteţi establishment-ul. Încetaţi să maimuţăriţi; creaţi ceva nou.
       – ‘rap’. Imaginaţi-vă nişte tipi din cartierele negre ale Americii contemplându-vă strâmbăturile şi strigătele ‘yo’ de prin Balcan. Atât: privindu-vă. Varietatea de stupoare de pe feţele lor. Imaginaţi-vă nişte baschetbalişti negri din NBA jucând Ciuleandra, şi încă nu sunteţi pe aproape.
       – durere – cu tot cu valoarea ei de semnal. Exilată în afara legii.
       – boli. Toate, în afara legii. Cum faci una, ţi se livrează medicamente gratis, medicii sunt bătuţi la tălpi şi se presară sare.
       – ‘La mulţi ani’ cântat în aziluri de bătrâni. În afara legii, cu circumstanţă agravantă pentru cinism.
       – bărbaţi vopsiţi. Hm, uneori merge. Nu vreau să-l văd pe Petre Roman cu păr alb, arată ciudat pe cei care au constitutiv feţe de tineri. Să zicem apoi, Gregory Peck. Cary Grant, maximum. Dacă nu eşti unul dintre ei – în afara legii.
       – femei nevopsite. Şi dacă eşti bătrână şi franţuzoaică şi ducesă şi porţi un şirag de perle albe la baza gâtului trăgând dintr-un portţigaret lung, e spre groaznic.
       – sporturi de ‘adrenalină’. Nu sunt sporturi. Ce faceţi voi era menţionat înainte în Manualul de boli mintale şi diagnoză psihiatrică.
       – ziua de lucru de 8 ore. E un drept obţinut la sfârşitul sec. XIX, ratificat la începutul lui XX. Niciun progres de atunci? Nici în ore reduse, nici în zile mai puţine? E ca şi cum ai sărbători şi azi faptul că ai sărit 20 de cm la groapa cu nisip când erai mic. Aveai totuşi 2 ani.
       – tatuaje. Când n-ai nimic pe dinăuntru, semnalizezi în afară (tatuaje, coafură, haine, cromatică ţipătoare etc.). Dacă ai ceva de spus scrii o carte sau o simfonie, ‘Sunt interesant dar nu pot s-o dovedesc, vă rog să vă întoarceţi privirea spre mine’ e o compulsie de compensaţie. Dacă nu eşti marinar, un fost deţinut, un membru în trupe speciale, trezindu-te după 3 zile de petrecere pe o stradă din Germania, acoperit în propria-ţi vomă, înconjurat de poliţişti care te întreabă dacă-ţi aminteşti ce s-a întâmplat, nu. Dacă ai o căutătură rebelă după un ghişeu de funcţionar de bancă, nu.
       Oh boy, and don’t get me started.