comedia necesară ‘stat de drept’

        R. Debray: ‘Problema, azi, e să nu fim habermasieni, adică să nu apărăm dreptul contra poporului. Fiindcă dacă apărăm dreptul contra poporului, ne trezim cu un popor fără drepturi. Dar toate elitele apără doar asta: dreptul contra poporului, ideea contra realului’.
       …Justiţia nu spune adevărul, ea spune dreptul. Legea nu e adevărul, ci dreptul de la un moment dat. Dreptul nu e neapărat ceea ce e just. În anii ’40, justiţia însemna deportarea evreilor. Se deschidea catalogul legilor şi se citea: numerus clausus, elevii evrei trebuie daţi afară, doar un număr limitat de evrei pot să exercite următoarele profesii. Nu tot ce e justiţie e just sau moral, nu tot ce e lege e dreptate, iar dreptatea sigur nu e adevăr. Distincţii a căror precizare e incredibilă. Fouquier-Tinville a spus-o cel mai delicat, ‘Daţi-mi o frază a cuiva, indiferent cine, şi vi-l trimit la ghilotină’. Există tot felul de justiţii corupte: justiţii de clasă, justiţii de coterie, justiţii de dogmă, justiţii oportuniste, justiţii politice; forţa dreptului şi dreptul forţei, dreptatea mieilor şi dreptatea leului. Spre a nu mai pomeni alte distincţii drăgălaşe, aparent necunoscute: neadevăr nu înseamnă minciună, nevinovat nu înseamnă inocent etc., într-un tribunal toate astea produc lumi diferite.
       Dreptul nu e, în scurt, o lume care pune eticheta morală în societate. Dacă ne imaginăm că asupra caracterului unui om deliberează inşi în robă. Dreptatea e un ansamblu dialectic în care inviţi absolutul – privind din Sirius – să producă o sinteză imposibilă. Aşa se face că oamenii au aşteptat-o mereu de la o justiţie divină, care să le dea reparaţii finale. Dar niciun ins n-ar vrea să ajungă în Paradis, aşa-zicând, fără un ‘avocat’ bun acolo. Imposibilitatea dreptăţii e cauza inventării justiţiei.
       Nu e vorba că nu putem şti nimic. Dar putem şti în general foarte puţine lucruri. De aceea există literatura şi celelalte stupefacţii, universale ori intime, care ne ajută să nu căutăm pe afară lucruri aflate în noi.