minciuna calitativă

        Trebuie să i se admită minciunii o remarcabilă calitate, care o aşează deasupra destulor acţiuni şi sentimente, a majorităţii raţionamentelor pioase, şi chiar deasupra adevărului: absenţa cruzimii. Perfidă sau binevoitoare, în sine, ea există pentru a menaja, pentru a evita contactul sălbatic, răceala de criptă a realului. Religia sau morala publică au condamnat-o constant, sub toate regimurile. Dar minciuna tinde să protejeze, e o eschivă, încercarea de a evita lovitura în plin. Are un intenţional inofensiv în raport cu adevărul – care e consecvent sadic, cinic, necruţător. Minciuna evită, adevărul loveşte direct. Unde e întrebuinţată? În spitale, la morgă, în familii…, locurile unde trebuie să scapi de ceva ultimativ asemănător cu adevărul.
        Nu-mi ‘place’. Dar ce poţi face în faţa evidenţei ăsteia.

*

       Confesiuni înaintea morţii: ‘Ascultă, înainte să mor trebuie să-ţi spun adevărul. Nu te iubesc. Când vei pleca de aici, pe hol vei întâlni altă femeie, e cea lângă care am fost cu sufletul toată viaţa. Cred că te-am urât. Plec fericit că mi-am putut descărca acum conştiinţa. Ai grijă de cei mici, ei n-au nicio vină. Adio’.
        Mă întrebam dacă ai dreptul ca muribund, în clipa morţii, să spui adevărul.
        Îmi vine în minte observaţia lui Zizek despre tristeţea momentelor-limită, învăluite până şi ele în fals. Pasagerii avionului care urma să se izbească într-unul dintre turnurile World Trade Center, care îşi sunau soţiile pentru a le spune ‘Te iubesc’, în general banalităţi sau stupidităţi sfâşietoare. Când de fapt, dacă ar fi respectat momentul ca pe un crucial ritual ultim al adevărului, ar fi trebuit să spună în acele secunde: ‘Uite, nu mai am mult timp de trăit, trebuie să afli adevărul. Nu te iubesc…’.
        Se spune că muribunzii au, măcar ei, dreptul la adevăr, că in articulo mortis cuvântul contează; chiar şi juridic, mărturia unui ins pe moarte are o altă greutate în faţa unei instanţe, pentru că se presupune că e încărcată de adevăr. E o iluzie. Lucrurile sunt, de fapt, mai nete: se aşteaptă de la noi minciuna până la capăt.