musulmani

        Grup de populaţii pe care noi, progresiştii, avem obligaţia să le rânduim în contingentul victimelor opresiunii din această lume după episodul Palestina, deşi în ţările acestora de predilecţie femeile preferă, în materie de progres, ţinutele faciale cloche sac, cafenelele şi ceainăriile o clientelă unic masculină, homosexualii sunt lansaţi de pe clădiri înalte şi floarea Libertăţii nu înfloreşte aproape niciodată.
        Ideea remuşcării istorice adastă oare, somnolent, doar în culturile iudeo-creştine?
        Musulmanii nu şi-au cerut nicicând ‘iertare’ pentru perioada agresiv imperialistă şi colonială. Pentru vreo perioadă; pentru orice. Nicio astfel de conştientizare publică a pasivului istoric nu e menţionată undeva, din discreţie; niciun monument memorial de penitenţă specifică nu apare erect la răspântii. Şi nu ar fi de socotit doar cei 500 de ani suferiţi sub otomani (1300-1800) în partea noastră de lume, cu sacrificii puţin imaginabile şi un bucolic retard istoric pe care Vestul nu le mai percepe. (Nu sunt chiar puţini, încercaţi singuri doar să număraţi până la 500.) A existat de asemenea un imperiu anterior, cel abbasid – 800-1300 e.n. -, care, fără să fi atins Europa, trebuie să fi fost dificil de ignorat, de vreme ce Bagdadul domina prin el întreaga sa lume de proximitate. O mie de ani de discreţie.
        Victime recente în Palestina, uităm magnanim că rămân, istoric, cei mai nepăsători dintre foştii colonialişti luaţi împreună, consideraţi din toate orizonturile. Eludată discret în cărţile lui Said, culpa sau povara moral-istorică musulmană, relativ imensă, nu există în studii postcoloniale, nu apare în granturi şi linii de cercetare, iar problema trecutului imperialist şi colonial arabo-musulman – cu decapitări, sclavi, măceluri, purificări şi întreg bestiarul specific – nu e nicăieri în vogă analitică. Pentru noi şi în partea noastră de lume, rămân un spectacol excentric culturile imune la fascinaţia remuşcării.
        Private de un supraeu iudeo-creştin, populaţiile de la sud de Mediterana te asigură că s-au salvat în ultimii 50 de ani prin transfer palestinian de onorabilitate.