teste pe animale

        O încăpere domestică oarecare. Sanctuar al pudorii şi igienei, o baie obişnuită, plină de produse de igienă obişnuite. Un şampon, de pildă. Cu o poveste banală. Pentru a ajunge pe raftul din baie, fiecare şampon e testat pe animale. Nu produsul direct, ci mai întâi componentele sale. Unul dintre testele cele mai curente e injectarea unei molecule chimice în ochii animalului, care e de obicei un iepure, deşi se folosesc şi primate şi şoareci, pentru a-i observa reacţia. Apoi animalul, sau ce-a mai rămas din el, e omorât. E la fel cu săpunul pentru copii ‘care nu afectează ochii’. E la fel cu orice obiect, inclusiv lamele de ras – fiecare tip de aparat de ras e testat pe un animal legat în curele şi tăiat pe burtă dintr-o parte în alta, cu tăieturi mai superficiale sau mai adânci, în timp ce se zbate, pentru a observa gradul de sângerare, dimensiunea tăieturii etc. Fiecare produs nou şi minunat, cât mai puţin – desigur tot mai puţin – chimic şi spontan biodegradabil, din casele noastre a fost testat cel puţin o dată pe animale. Toate obiectele de toaletă sunt produse de petrochimie derivate. În fiecare fabrică de gen există, la un etaj, laboratoare discrete, ultradotate, izolate bacteriologic şi fonic, cu oameni îmbrăcaţi în halate albe, chimişti, biologi, plătiţi generos, care, înainte de a se întoarce în decapotabilele lor din parcare, petrec 8 ore pe zi în faţa cuştilor de animale, exercitând nobila meserie.
        Insul se uită cu speranţă la ivirea unei noi zile, zâmbeşte. E sigur că, fiind o făptură politicoasă şi inofensivă, e nevinovat. În aceeaşi dimineaţă, după ce şi-a făcut toaleta, activistul ecologist mediu iese, spălat şi parfumat, la o nouă manifestaţie împotriva tăierii pădurilor de deal, sau a defilărilor de modă în blănuri.
        Totuşi, uneori ştim. În metrou, în aglomerările mari, când mase indistincte de necunoscuţi sunt nevoite să petreacă în imobilitate un număr de minute împreună, ne uităm pe furiş unii la alţii. Privirile acelea tăioase, care sclipesc, fulgeră, întemniţează, ucid. În fond, pentru că ştim.