~

       Descrierea ultimelor zile ale lui Malraux (Langenieux-Villard). Nu se poate citi. Când ştii că acolo sunt efemeridele, ultimele luni, cu iminenţa insuportabilă. Şi după aia tot decorul acela, conacul, pisicile, vizitatorii…

       J. Mearsheimer la podcast-ul lui Lex Fridman. Seminar slab în prima oră, în celelalte două a trebuit să joc şah ca să fiu într-o atenţie secundă. Vechiul cinism securitar american – pe care el îl numeşte ‘realism ofensiv’ împotriva idealismelor etc. (Crede că un imperiu american nu există, deoarece nu stăpâneşte teritorii, ca în definiţia din timpul romanilor. Or, imperiu e ceea ce domină alte teritorii.)
       (Ce e straniu cu netul e că creează standarde globale în cultură, dar ele vin dintr-o singură direcţie; ideologia dominantă, de la puterea dominantă. Sunt globale ca răspândire, nu ca sursă. Nu e acolo graţia Franţei, seriozitatea greoaie a Germaniei, libertatea Americii, melancolia slavă sau portugheză ori colectivismul chinez etc., vreo sinteză globală, sau un mozaic. Sursa e imperiul şi atât. TikTok nu e global – necum chinez -, e american răspândit global. Netflix, idem. Lingua franca şi Leitkultur sunt americane. Nu e cosmopolitism. Credeai că eşti într-o horă, dar pe scenă e un singur dansator şi, jos în public, un ansamblu de maimuţe corect îmbrăcate încercând să-i reproducă mişcările. Ai fi putut crede că standarde globale înseamnă sinteză globală. Pe câtă vreme, e răspândirea globală a unuia. Drept care, la şcoli din Est sau din Africa, educatori care au văzut clipuri şi filme vorbesc de-acum de bullying, gender dysphoria, postcolonial şi schimbare climatică, creând panotaje cu desene ale copiilor despre încălzirea globală… Ieri erau despre învăţământul ideologic comunist şi despre rezistenţa materialelor. Un singur ton, un diapazon dă la-ul, urmează un cor unic. Cosmopolitismul, nicăieri.)

       A. Comte-Sponville: ‘Una dintre primele scrisori pe care le-am primit, după apariţia primului volum… îmi fusese scrisă de un psihanalist… care adăuga: „În calitate de clinician, constat că speranţa e principala cauză a sinuciderii: nu te sinucizi decât din decepţie”. Lucrul m-a frapat suficient pentru a reţine pentru totdeauna formula’. (André Comte-Sponville, La clé des champs et autres impromptus.)

       La ştiri, trei secunde. Neo-barbarizarea înaintează.

       Pe o bancă, un adolescent citind, total absorbit, Sex şi caracter.
       Îl simţeai promis unei frumoase cariere.
 
 
 
 
 
 

~ de soirs pe 12 decembrie 2023.

Un răspuns to “~”

  1. Realitatea este mai frumoasă decât concluziile pe care le putem trage din principala oglindă a globalizării, spațiul public virtual. Netu’. Sunt mulți care privesc în liniște spectacolul, așa cum sunt suficienți care râd sănătos de discursul public tot mai algoritmizabil (hrană pentru IA!). Datorită lor mai funcționează lumea. Dar aceștia, din fericire pentru ei, nu sunt suficient de singuratici ca să participe la lumea asta ridicolă pe care o privesc cu popcornul tristeții nihiliste în brațe.

Lasă un comentariu