~

        Ar trebui salvat pământul, nu planeta – A. Finkielkraut are izbitor dreptate să remarce asta. Nimeni nu locuieşte planeta – în afară de E. Musk. Planeta e o realitate astrofizică, ceva privit din cosmos. Locuim un pământ, un teritoriu, o lume. Frumuseţea acestei lumi e singura cauză ‘eco’ imaginabilă. De pildă: schimbarea climatică pare rea (e ciclică, banală geofizic, naturală istoric, dar să trecem). În schimb, dacă crezi că eolienele sunt bune, e şi mai rău (dacă locuieşti acolo în huruitul lor sinistru, sau dacă le vezi de departe mutilând peisajul ca nişte foarfeci mobile). Ca să salvezi nu ‘planeta’, un ovoid care se învârte tâmp în univers, ci lumea, pământul concret, un teritoriu – nu pui eoliene; găseşti altceva, produci un soi nou de idei şi soluţii.
       Între a salva planeta – Terra, Mutter Erde, Gaia et Co – şi a salva loturi de lume concretă, distincţie frapantă, limpede.
 
 
 
 
 
 

~ de soirs pe 25 ianuarie 2024.

Un răspuns to “~”

  1. „natura umana” este o formula nefericita, intr-adevar. Daca incepi sa studiezi varietatea de feluri ale ecologistilor de a-si dispretui semenii de rand, niste patternuri se remarca in special. Lipsa de imaginatie si defetismul ala deghizat mizerabil. Fi-mi-ar…

Lasă un comentariu