~

       America are 5.428 de rachete nucleare, 1.770 funcţionale şi aşezate în dispozitiv.
       Rusia are 5.580 de rachete, 1710 fixate în dispozitiv (rampe, avion, submarin).
       Până la restul de 12.500 de focoase, alte naţiuni – la ‘şi alţii’, ‘în alte roluri’.
       După o lansare, ai celebra fereastră de 6 minute pentru răspuns (mai întâi e detectată amprenta rachetei termonucleare din satelit, apoi aştepţi confirmarea radarului de la sol) numită Launch on warning – adică lansezi şi tu înainte să aştepţi să-ţi atingă teritoriul. Mă gândeam că în aceste 6 minute justiţia imanentă acţionează: un general american îi face piedică lui Biden-Trump văzându-l îndreptându-se spre butonul nuclear, lui Putin-Medvedev îi dă vreun ghiont un general rus, altul tuşeşte, altul îi spune să se mai gândească, există un conclav, un semicerc cu epoleţi, după ce se ridică mai trebuie să întrebe câteva persoane prin jur, vreun general poate, Biden vreun Pentagon sau NORAD sau FEMA, vreun Secretar al Apărării, vreun şef pe Joint Chiefs of Staff, vreun national security advisor, vreun Congres, că poate unul refuză ordinul, altul cântă, altul spune o poezie, că sunt două chei într-un panou ca-n filme şi ele trebuie rotite simultan, că mai există pe scurt cineva şi umanitatea e salvată – de fapt nu are nevoie de aprobarea nimănui, se numeşte Presidential Sole Authority şi la americani înseamnă că preşedintele, ‘comandantul suprem’, are unica autoritate de a apăsa şi nu trebuie să consulte pe absolut nimeni, şi ceilalţi sunt în ascultare nu în lanţ de deliberare, şi nu i se poate opune riguros nimeni fiindcă altfel s-ar compromite necesitatea. La ruşi nu se numeşte nicicum, doar Şef.
       În primele 70 de minute, câteva sute de milioane de oameni. Imediat, atunci. Ei nu ştiu nimic, sunt doar pulverizaţi, ca şi cum ar fi făcuţi din făină şi ar veni peste ei un vânt. Se instalează iarna nucleară, mor de foame şi boli până la 5 miliarde. Rămân 3 miliarde, dacă totul merge bine. Nu mai au ţări, poate nici nu mai vor să aibă. Pe cer nu e soare cel puţin câteva luni până la 2-3 ani (sunt estimări de până la 8-9 ani), nu creşte nimic. La sfârşit nimeni nu mai ştie câţi sunt.
       Cifre cu care îţi poţi începe ziua. Afară e cald, e un pic soare, au înflorit câţiva copaci în apropiere. Lumina aurie a după-amiezii, de la ora 5, pe care o caută fotografii pentru fotografia perfectă.
       Totul are sens.
 
 
 
 
 
 

~ de soirs pe 25 martie 2024.

Lasă un comentariu